VRIENDEN VAN HEVERLEEBOS

EN MEERDAALWOUD vzw

Wandelen door stadsnatuur, anno 2017. Ons eerste digitale jaarboek!

NU BESCHIKBAAR!

Meer weten over onze wandelingen?

Leuven, hippe winkelstad en culturele metropool voor de grote omgeving.

Maar achter de gevels van onze drukke studentenstad liggen groene, verborgen plekjes waar de natuur je tot rust brengt.

Klik op de foto en we nemen je mee langs twee uitgewerkte wandelingen. Je kan het GPX-bestand downloaden op de meeste GPS-programma’s. Er is een tablet- en phone-versie beschikbaar. Of je kan het pdf-document afprinten.

Veel wandelplezier!

 

NAAR  TOP

KAAS & SPAGHETTI-AVOND VOOR DE DOODE BEMDE

INSCHRIJVINGEN

KAAS EN SPAGHETTI-AVOND 2018

Op zaterdag 24 februari 2018 organiseert Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud vzw zijn jaarlijkse Kaas en Spaghetti-avond ten voordele van natuurreservaat De Doode Bemde.

Vanaf 17 uur is iedereen welkom in GC De Roosenberg in Oud-Heverlee voor een lekkere spaghetti of kaasschotel. Inschrijven kan online via deze website, per mail (infocentrum@vhm.be) of telefonisch (016/23 05 58). We hopen jullie daar massaal te mogen begroeten!

 

Op het menu:

 

  • Kaas-schotel GROOT + broodassortiment  € 12
  • Kaas-schotel KLEIN + broodassortiment  € 9
  • Spaghetti VLEES GROOT – met biovlees  € 10
  • Spaghetti VEGGIE GROOT    € 10
  • Spaghetti VLEES KLEIN – met biovlees  € 7
  • Spaghetti VEGGIE KLEIN    € 7
  • + uitgebreid aanbod desserts en warme en koude dranken

NAAR  TOP

HOGE VENENTOCHT OP ZONDAG 25 FEBRUARI 2018

De wandeling vertrekt in Sart-Station. We volgen er de vallei van de Högne tot even voorbij de Passerelle du Centenaire. Via een verhard pad ten oosten van het dorp Hockay bereiken we dan een restant van een “Ancien Chemin de Fer”. De wandeling loopt verder via “Croie Delvoie” naar “les Six Hêtres”. We kruisen er de venige hoogvlakte van “Fagne de Fraineu”, gekend omwille van de site van de “Ancienne Cabane du Negus”. Langs de bedding van de Trô Maret dalen we af tot Ferme Libert.

 

PRAKTISCH:

 

Vertrek: om 8.30 uur

Terug: rond 19 uur

 

Vertrek- en aankomstplaats: Parking Bodart in Leuven

 

Meenemen: Picknick en drank, waterdichte wandelschoenen, regenkledij, indien nodig warme kledij. Reservekleding om in geval van regen zich van droge kleding te kunnen voorzien na de wandeling.

 

Gidsen:

Gwendoline Landuyt en Marc Artois voor de lange wandeling van 16 à 17 km;

Luc Bijnens en Paul De Smedt voor de korte wandeling van 14 km.

 

Inschrijven via het infocentrum vóór 5 februari 2018:

T: 016 23 05 58

E: infocentrum@vhm.be

Gelieve voornaam en naam, telefoon/gsm,

e-mailadres en het aantal deelnemers op te geven.

 

Betaling via overschrijving op rekening BE92 2300 0285 2123, BIC GEBABEBB

Prijs: VHM-leden: € 20 // niet-VHM-leden: € 25

 

Annuleringskosten: € 5 per persoon bij annulering vóór 22 februari 2018

 

Zorg voor eten en drinken en een degelijke uitrusting: laarzen, hoge schoenen, stok, sneeuw- en regenkledij, muts, handschoenen, sneeuwbril, reservekledij, wc papier, medicijnen, …

 

Aandacht: Deze tocht gaat door vanaf 30 deelnemers. Indien dit aantal op 5 februari 2018 niet wordt bereikt, dan wordt de tocht geannuleerd en het inschrijvingsgeld volledig terugbetaald.

 

DEELNEMEN OP EIGEN VERANTWOORDELIJKHEID

NAAR  TOP

EDUCATIEF PROJECT 2017-2018: “NATUUR ONZE BUUR: LINDE, SLECHTVALK, STEENMARTER”

Van maandag 6 november 2017 tot en met vrijdag 30 maart 2018

 

Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud vzw nodigt alle klassen van het lager onderwijs, derde kleuterklassen, scholen voor aangepast onderwijs en senioren uit voor haar 36ste educatief project.

Het thema voor het schooljaar 2017-2018 is “Natuur onze buur”.

 

Op een interactieve manier komen de bezoekers heel wat te weten over de lindeboom, de slechtvalk en de steenmarter. We besteden veel aandacht aan biodiversiteit en koestersoorten in Vlaams-Brabant. Met onvergetelijke verhalen leiden onze ervaren gidsen de bezoekers, gedurende 2 uur, door een knappe tentoonstelling met opgezette dieren, een korte film en allerlei educatieve doe-opdrachten. Het wordt een actieve en leerrijke voor- of namiddag.

 

Wanneer: van maandag 6 november 2017 tot en met vrijdag 30 maart 2018.

 

Voor scholen elke schooldag in voor- (van 9 uur tot 12 uur) of namiddag (van 13 uur tot 15 uur). Gelieve zeker op tijd te komen! Voor andere geïnteresseerde organisaties en groepen bij voorkeur op vrijdagnamiddag of tijdens kerst- en krokusvakantie. Wij kunnen slechts 1 klas/groep (maximum 25 personen) per halve dag ontvangen.

 

Waar:

 Infocentrum Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud vzw – Deelgemeentehuis – eerste verdieping – Waversebaan 66, 3001 Heverlee. Het educatief project is een binnenactiviteit!

Kostprijs: € 50 per klas of groep van maximum 25 personen. Met deze bijdrage is de klas/groep tevens een jaar lang lid van onze vereniging en ontvang je driemaandelijks ons ledentijdschrift Tijdingen.

 

Reserveren:

online via www.vhm.be, telefonisch via 016/23 05 58 of per mail naar infocentrum@vhm.be

Reserveer tijdig uw bezoek!

 

Naast het educatief project, kan je ook steeds beroep doen op onze natuurgidsen voor het leiden van een natuurwandeling met doe-activiteiten (o.a. bodem- en wateronderzoek) in de onmiddellijke schoolomgeving.

 

Vriendelijke groeten en van harte welkom!

Wij heten u van harte welkom!

INSCHRIJVEN

NAAR  TOP

KALENDER WERKDAGEN NATUURRESERVAAT DE DOODE BEMDE  VOORJAAR 2018

In het voorjaar van 2018 gaan de werkdagen voor de vrijwilligers door op de volgende dagen:

 

zondag 7 januari

zondag 21 januari

zondag 4 februari

zondag 18 februari

zondag 4 maart

zondag 18 maart

 op deze werkdag krijgen we hulp van

Les Amis de la Fagne

zondag 25 maart

 

We spreken telkens af om 10 uur ’s ochtends op de parking van de Reigersstraat in Sint-Joris-Weert en eindigen rond 17 uur, maar iedereen komt en gaat wanneer hij wil. Voor wie later komt, zullen er pijlen hangen naar de werkplaats.

Wie wil meewerken kan best een mailtje sturen naar infocentrum@vhm.be. Voor elke werkdag krijg je dan nog een berichtje met de locatie waar gewerkt wordt en wat we gaan doen. We hebben vrijwilligers van alle leeftijden. Het werk is dus voor iedereen goed te doen. De eerste 4 dagen werken we nog in de Toemaat (cfr aankondigingen van einde 2017) maar verder in het jaar is het nog niet zeker waar we precies aan de slag gaan.

 

We zoeken ook nog vrijwilligers om ons te helpen bij volgende Doode Bemde activiteiten:

 

zaterdag 24 februari

Kaas en Spaghetti-avond in GC De Roosenberg in Oud-Heverlee

 

zaterdag 17 maart

zwerfvuilactie Doode Bemde

NAAR  TOP

EVERZWIJNEN IN HET DIJLELAND

Sinds een aantal jaar zijn er opnieuw everzwijnen in het Dijleland. Eerst wat aarzelend, maar intussen steeds meer ingeburgerd. Zagen we in het begin enkel sporadisch een zwervend mannetje, dan doken er recenter kleine groepjes op. In 2017 verschenen de eerste zeugen met jongen in de Doode Bemde. In Meerdaalwoud was dat al eerder het geval. Wilde zwijnen zijn spectaculaire dieren met een behoorlijke impact op hun omgeving. Voor de natuur betekenen ze een verrijking, maar in landbouwgebied kunnen ze behoorlijke schade veroorzaken. Een evenwicht vinden in die tegengestelde belangen is niet gemakkelijk. Daarom heeft de VHM al van bij het verschijnen van de dieren aangedrongen op overleg met alle betrokken partijen. Het beheer van een everzwijnenpopulatie moet je immers gezamenlijk aanpakken. Intussen zijn al verschillende overlegmomenten doorgegaan georganiseerd door het Agentschap voor Natuur en Bos. De andere deelnemers waren de lokale   wildbeheereenheden en de Boerenbond. Over een globale visie is iedereen het eens, althans tijdens het overleg. Die komt er globaal op neer dat we geen everzwijnen willen op de landbouwplateaus. In de Dijlevallei en Heverleebos-Meerdaalwoud mag de soort blijven, maar wel binnen aanvaardbare perken. Hoe dit in de praktijk te brengen, is voor alle betrokkenen nog wat zoeken. Een concreet plan van aanpak op het terrein is er dus nog niet. Wij zullen hierin in elk geval onze verantwoordelijkheid nemen en hopen van de overige betrokkenen hetzelfde. We roepen intussen wel op om op een correcte manier te communiceren. Overdreven berichten over (vermeende) schade en aantallen dieren helpen niet om tot een degelijk beheer te komen. Hieronder vind je alvast alle berichten over de everzwijnen die we van bij het opduiken van de soort publiceerden in de tijdingen.

Lees verder

ZIN OM EENS EEN DAGJE IN DE

NATUUR TE WERKEN?

De laatste zondagse werkdag van de vrijwilligers

zit er op. We bergen  de rieken en de zagen op tot de zomer. Zo kunnen de vogels zonder verstoring hun nest bouwen en kunnen de reeën in alle rust hun jongen werpen. Het is in deze periode dus zeker van belang op de paden te blijven en honden aan de leiband te houden. We zitten wel niet helemaal stil. Zo zullen we de wandelpaden af en toe maaien. We plannen ook een opfrisbeurt van de vogelkijkhutten en van de brug over de Leigracht op de voormalige tramdijk (rode wandellus). In juli starten we met de jaarlijkse maaibeurt van de graslanden. Wil je hier aan meewerken, neem dan zeker deel aan ons zomerkamp  inschrijvingsformulier

 

Geniet intussen van de komende bloemenpracht in de Doode Bemde.

NAAR  TOP

VERREKIJKERS GEZOCHT

Kan jij een oude verrekijker missen? Om een leerkoffer ‘Vogels beloeren’ samen te stellen zijn we op zoek naar verrekijkers.

De leerlingen zullen jou dankbaar zijn! Je kan de verrekijkers binnenbrengen op het VHM infocentrum, Waversebaan 66 in Heverlee.

Voor de schenkers is er een kleine verrassing.

NAAR  TOP

NIEUWE OPENINGSUREN INFOCENTRUM

De nieuwe openingsuren van het infocentrum van Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud vzw zijn vanaf maandag 16 januari 2017:

 

Openingsuren:

Maandag: van 9 uur tot 17 uur

Dinsdag: van 9 uur tot 13 uur

Woensdag:

van 9 uur tot 13 uur

van 14 uur tot 16 uur

Donderdag: van 9 uur tot 13 uur

Vrijdag: van 9 uur tot 13 uur

 

Een bezoek aan het infocentrum buiten deze uren kan op afspraak.

 

E-mail: infocentrum@vhm.be

Tel: 016/23 05 58

BESTEL ONLINE BIJ VEEAKKER EN STEUN VHM!

Veeakker, de Leuvense winkel (en distributiebedrijf) voor verantwoorde vlees-, vis- en nevenproducten, deed VHM een bijzonder mooi sponseringvoorstel: vanaf heden zal Veeakker 10% van hun online verkoop aan VHM-leden als steun doorstorten naar onze vereniging.  Let wel: dit geldt enkel voor online bestellingen via de webwinkel van Veeakker, ....

MEER WETEN

NAAR  TOP

KLIMAATWERF "1001 BOMEN:

VIND-IK-LEUK

IN HET VOORJAAR HEBBEN TWEEËNVEERTIG LEUVENAARS HUN KOESTERBOOM GENOMINEERD VOOR DEZE EREGALERIJ.

 

Ook na de einddatum bleven fanatieke boomliefhebbers hun nominatie doorsturen. Daaruit blijkt dat mensen zich verbonden voelen met hun stadsbomen.

Meerdere verhalen lokten een spontane glimlach uit vanwege de herkenbaarheid. Andere verhalen hadden eerder een trieste ondertoon. Waar inwoners vrezen voor het verdwijnen van hun prachtige bomen. Enkele veteraanbomen krijgen wat meer bekendheid

Deze lijst werd opgevraagd door de groendienst van Leuven. Zij willen bomen wat meer in de kijker zetten en zullen bij sommige exemplaren infobordjes plaatsen.

En zo is onze doelstelling bereikt: inwoners en stadsdiensten warm maken voor het behoud van deze prachtige levende natuur in de stad. Dank voor alle inzendingen!

Yvette Toison

NAAR  TOP

BEZWAARSCHRIFTEN VHM VZW

Om onze leden op de hoogte te houden van onze acties op beleidsniveau, zullen de recent door VHM ingediende bezwaarschriften voortaan te raadplegen zijn op de pagina van de werkgroep Dijleland.

Meer weten...

 

AKTIVITEITEN KALENDER

NAAR  TOP

WIL JE OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN AL ONZE AKTIVITEITEN VUL HIER DAN JE GEGEVENS IN EN WIJ HOUDEN JE OP DE HOOGTE

Formulier verzenden...

Er is een fout opgetreden in de server.

Bedankt

VHM vzw - Infocentrum Waversebaan 66, 3001 Heverlee - Telefoon en fax: 016/23 05 58

 e-mail: infocentrum@vhm.be